Den genomsnittliga medellönen för en pilot är 79 400 kronor per månad. Det är väldigt stora skillnader mellan flygbolagen och även den privata och den statliga sektorn. En pilot som flyger för ett privatbolag kan tjäna upp till 81 000 kronor per månad, medan en statligt anställd tjänar 60 000 kronor.

Du kan också jobba för försvarsmakten som militär pilot och då är genomsnittslönen på cirka 54 000 kronor per månad. En helikopter pilot som kör ambulanshelikopter har en medellön på 74 900 kronor i månaden.

Att lönen inom statliga tjänster är mindre behöver inte vara en anledning till att undvika dem. De är nämligen en utmärkt språngbräda och livserfarenhet som ger dig större kompetens och bättre möjligheter att landa drömjobbet senare i livet. Så det finns all anledning att jobba i den här sektorn också.

Lön för pilot i Sverige

Låt oss titta lite på hur lönesiffrorna för piloter ser ut idag. Vi får påminna oss om att det här är genomsnittliga siffror och att det inte finns en klar gräns mellan 9 och 19 års arbetslivserfarenhet. Man har helt enkelt varit tvungen att dra gränsen någonstans när man kategoriserar lönerna. Gränserna är alltså mer flytande.

Nyexaminerad pilot

Ingångslönen för piloter är 38 400 kronor i genomsnitt i månaden. Med upp till 9 års erfarenhet kan du få en ungefärlig lön på 64 000 kronor i månaden. Efter 10 års erfarenhet kan en pilot få cirka 82 000 kronor i lön, beroende på vilken arbetsgivare hen har.

Vid 20 års arbetslivserfarenhet stiger siffrorna en aning och du kan tjäna upp till 87 000 kronor i lön. Som kapten kan du tjäna ännu mer och kan få en lön ända upp till 98 740 kronor månatligen.

Flygbolag som är stora arbetsgivare för svenska piloter:

  • SAS
  • Emirates
  • Qatar
  • Norwegian
  • Ryanair

Det här får du kvar efter skatt

Alla löntagare i Sverige som tjänar mer än cirka 47 000 kronor i månaden betalar en extra skatt. Det är en skattesats som alltså många piloter har på sina löner om de jobbar för ett svensk bolag och skattar i Sverige. En vanlig kommunal skatt för arbete ligger kring 30 %, beroende på var i landet man bor.

Men om du har en årsinkomst som övertiger 523 200 kronor så får du ett skattetillägg på 20 procent och betalar med andra ord ungefär 50 % i skatt. Hur mycket lön får en pilot, beror då helt enkelt på beskattningsland och inkomster.

Är arbetsgivaren i Sverige är det dock ganska klart att du kommer att betala en skatt för din lön som pilot på cirka 50 % efter några års arbetslivserfarenhet. Hur mycket får en pilot i lön varierar alltså.

Jobbet som pilot – frihet och äventyr

Att jobba som pilot är ett otroligt ansvarsfullt yrke och det är mångas liv som är helt i dina händer på ett flygplan. Men vid sidan av det är det ett jobb som inte bara ger en god lön som pilot utan som också låter dig se hela världen och träffa nya människor.

Det är ett attraktivt yrke som det kräver en hel del att utbilda sig till. Dessutom måste du ha bra syn och du får inte vara färgblind.

Pilot – Lön, Utbildning & Jobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *