En lokalvårdare städar och håller lokaler och fastigheter rena och fräscha. Städning utförs i privatbostäder, hotell, industrifastigheter, sjukhus och kontor. Det kan också röra sig om städning av flygplan, tåg och kryssningsfartyg.

För städning i kommunal sektor var kalenderåret 2021 en medellön 24 400 kronor i månaden. Mellan 2019 och 2020 ökade lönen för lokalvårdare med 200 kronor och lönen för 2022 och framåt ligger på samman nivåer.

Det här har en lokalvårdare i lön som timanställd

Det är vanligt att jobba per timme inom städning och då är en lön mellan 120-160 kronor vanligt. I sammanhanget kan också nämnas att de inte är förmåner inräknade som tillägg för obekväm arbetstid eller helgtillägg. Då blir timpenningen aningen högre.

Siffrorna gäller bruttolönen och för de flesta anställda brukar en skattesats på cirka 309 % var det normala. Beroende lite på var i landet du bor, hur länge du har jobbar och hur gammal du är.

Efter skatt landar lönen då på cirka 19 800 kronor. Den här beräknade lönen är baserad ett genomsnitt av landets löner och också olika specialkategorier inom städyrket.

Att städa inom kommunal verksamhet och landstinget

Löneskillnader mellan privat och offentlig sektor finns i städbranschen över om de kanske inte är så stora. En städare i den offentliga sektorn har en snittlön på cirka 24 900 kronor medan en städare i den privata sektorn kan har en genomsnittslön på 24 700. Här är lönerna de lägsta inom den privat sfären, vilket är ovanligt eftersom det ofta är tvärtom inom andra yrken,

MTR är en av de privata bolag som är stora arbetsgivare för städare i Sverige. De städar bland annat Stockholms tunnelbana och har också hand om städningen på Sveriges tåg. De har många tjänster som lokalvårdare.

  • Statsanställd 25 200 kronor
  • Kommunalanställd 24 900 kronor
  • Landstingsanställning 25 200 kronor
  • Privatanställd 24 700 kronor

Arbeta i utlandet som städare

Det finns arbeten som lokalvårdare både i Sverige och i utlandet. Många svenskar söker sig till bland annat Norge för att jobba eftersom lönerna är högre där. Det kan var en intressant erfaren att söka jobb utomlands och det finns ett flertal webbsidor för jobb och rekrytering där du kan leta efter jobb som städare.

Sodexo är ett internationellt företag som har hushållsnära tjänster, bland annat som städare. Det har tjänster både i Sverige och utomlands och kan vara ett bra ställe att söka jobb på om du vill prova arbeta utomlands till konkurrenskraftiga löner.

Utbildning till lokalvårdare

Det finns inga specifika krav för en lokalvårdare på att var utbildad, utan här rör det sig oftast om att den anställde får en adekvat utbildning på arbetsplatsen.

Att arbeta som lokalvårdare

När du vill arbeta som lokalvårdare kan du alltså både arbeta inom kommun och landsting. För din trygghet och säkerhet på arbetsplatsen kan du alltid ta reda på om företaget har anslutit sig till ett kollektivavtal. Om de inte har det kan det var ide att tacka nej och söka sig till ett annat jobb inom städning.

Lokalvårdare – Lön, Utbildning & Jobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *