Efter att du tagit din YKB kan du välja var du vill jobba, många företag är beroende av sina chaufförer eftersom de inte kan få sina produkter eller varor transporterade utan lastbilar.

Idag får en lastbilschaufför i lön i genomsnitt 29 900 kronor i Sverige (cirka 20 930 kronor efter skatt), med en timlön på ungefär 144 kronor per timme. Det är en blygsam ökning från 2020 där medellönen var 29 500 kronor. Män tjänar cirka 1300 kronor mer än kvinnor per månad, dock är antal kvinnor väldigt få.

Löner efter erfarenhet

Vad du tjänar som lastbilschaufför i lön är baserat dels på hur länge du har kört, dels på vilken utbildning du har. Om du till exempel har flera certifikat för olika typer av farligt gods, ökar du dina möjligheter för en bättre lön.

Ingångslönen för en lastbilschaufför är i genomsnitt 18 500 kronor, vilket är cirka 12 950 kronor efter skatt.

  • Mindre än 3 års erfarenhet har en snittlön på 22 300 kronor
  • 4 – 9 års erfarenhet ger 29 600 kronor i genomsnitt
  • Mer än 10 års erfarenhet betalar 36 600 kronor i medellön
  • 20 år i branschen ger dig en snittlön på 39 500 kronor

Det här är siffror från 2022, utan tillägg som OB, traktamente och andra rörliga delar. Därför kan det en lastbilschaufför i lön har variera ytterligare.

Jobba som lastbilschaufför utomlands

Många yrkesförare väljer att jobba med körningar över hela Europa. Tittar vi på lönerna i resten av Europa ser vi att svenska lastbilschaufförer är bäst betalda i bruttolön, med lite drygt 42 000 kronor efter skatt, med bonusar och övertid inräknat.

Det norska fackförbundet Transportfacket har genomfört att de norska kollektivavtalslönerna ska gälla för alla som kör i Norge. För svenska chaufförer betyder det att de får en timlön på cirka 175 kronor när de kör i Norge. En relevant ökning med andra ord. Genomsnittslönen för en norrman är 44 200 kronor i månaden.

I USA ligger medellönen hos de största företagen på ungefär 57 500 kronor i månaden (690 000 USD per år). För att få köra lastbil i USA behöver du ett internationellt körkort. Det kan även vara nödvändigt att du kan uppvisa certifikat på utbildningar. Just nu är det en generell brist på yrkesförare, kan du dessutom uppvisa spetskompetens inom till exempel transport av farligt gods ökar dina chanser ytterligare att få ett jobb i USA. Dock ser deras avtal annorlunda ut, med olika regler för körtider, dygnsvila och så vidare.

Lastbilschaufförer och fackförbund

Transport har ett kollektivavtal med många företag, vilket hjälper till att reglera löner och arbetstider. Det är inte alla företag som är anslutna till Transports kollektivavtal. Ett sådant företag är PostNord. De har kollektivavtal med SEKO, som i första hand är utformat för brevbärarna. Istället väljer företaget att delegera ut sina lastbilsfrakter till andra mindre företag med argumentet att det är en billigare lösning.

Lastbilschaufför – Lön, Utbildning & Jobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *