Förskollärare är en yrkeskår som fått en rejäl uppdatering när det gäller både lön och status. Även om vad förskollärare i lön skiljer sig en del beroende på var i landet du bor så är det övergripande så att lönerna stigit successivt fram till 2022. I dagsläget är en förskolelärartjänst på cirka 33 100 kronor i månaden.
Löner och regionala skillnader 2021 och 2022
Geografiskt sett är lönerna bäst just nu i Stockholm. Där kan en förskollärare tjäna upp till 37 769 kronor i månaden. Göteborg och Jönköping är inte långt efter med 34 400 kronor och 34 215 kronor i månaden. I Örebro tjänar du i medellön 32 729 kronor.
Notera att det här alltså är bruttolön och det spelar roll om du jobbar i offentligt eller privat sektor. Lönen påverkas också mycket av hur lång arbetslivserfarenhet i yrket du har.
En nyutexaminerad förskollärare kan få 27 300 kronor i ingångslön så det kan definitivt vara en yrkesväg som är värd att ta för den som är redo att sätta sig bakom skolbänken. Lönen stiger snabbt med arbetslivserfarenheten och efter 10 års arbetslivserfarenhet kan du förvänta dig en lön på 36 700 kronor i månaden.
Landstinget och privat sektor ligger bäst till när det gäller lönerna för förskolelärare.
- Statsanställd 29 400 kronor
- Kommunalanställd 33 100 kronor
- Landstingsanställning 33 900 kronor
- Privatanställd 33 400 kronor
Kvinnor dominerar yrket och det är också de som tjänat mest i sammanhanget. En kvinnligt förskollärare tjänar cirka 1 400 kronor mer i månaden än sin manliga motsvarighet.
Studera till förskollärare
För att bli förskollärare ska du gå förskollärarprogrammet på högskolan. Det är en 3,5-årig utbildning som ger 210 universitetspoäng. Du kommer förutom de teoretiska studierna också att ha praktik och jobba på förskola. Det finns olika inriktningar på förskoleutbildningarna runtom i Sverige. Det är fullt möjligt att rikta in sig på exempelvis kreativt skapande eller barn med särskilda behov.
Hur är det att ha förskollärare som yrke?
Att jobba som förskollärare är att ha en yrkesliv fyllt av utmaningar men som också ger så otroligt mycket tillbaka. Det är lärorikt och givande och de som jobbar på förskola brukar verkligen älska sitt jobb.
Du har huvudansvaret för barnen tills de börjar i skolan. Det är även du som ansvarar för deras utveckling och sköter kontakten med föräldrarna. Förskolepedagogerna tar även hand om barnets motoriska utveckling samt språket.
Det finns många möjligheter att avancera som förskollärare och kunna få andra tjänster inom offentlig sektor, som har med barnomsorgen att göra. Det kan vara att få ansvara över strukturering av förskolans verksamhet i kommuner eller jobba med att öka kvaliteten på förskolorna. Det är ett jobb som kräver fullt fokus och som kan ta mycket energi av dig.
Men det ger sig också många utvecklingsmöjligheter och dessutom en lön som numer är i paritet med andra grupper. Förr när förskollärares löner diskuterades brukade de jämföras med lön för sophämtare. Tack och lov anses förskollärarens yrke numera vara lika värt som den yrkeskategorin.