Om du vill ha reda på vad du får i lön som brandman finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Lönen varierar med olika faktorer, exempelvis var i landet du jobbar. Några siffror på skillnader mellan könen finns inte i statistiken eftersom om det är ett så mansdominerat yrke där andelen kvinnor är försvinnande liten. Givetvis beror det också på om du jobbar heltid eller deltid. Vilken ingångslön du har och hur fort du avancerar spelar förstås också roll.
Så hur mycket får en brandman i lön egentligen? Vad en brandman får i lön har varit svagt ökande år för år. Utvecklingen har sett ut ungefär såhär:
- 2017: 31 200 kronor
- 2018: 32 100 kronor
- 2019: 32 900 kronor
- 2020: 33 400 kronor
- 2021: 33 400 kronor
Medellönerna för brandmän är i dagsläget ungefär 39 422 kronor per månad. Härtill kommer många olika tillägg som gör att den faktiska lönen blir högre. Eftersom en brandman jobbar i skift och har jourer så är det en hel del tillägg som kommer på lönen. Den genomsnittliga ingångslönen är inte alls särskilt hög utan ligger på strax över 20 000 kronor i dagsläget.
Som i så många yrken finns det också löneskillnader i olika delar av landet.
- Sverige i genomsnitt: 33 400 kronor i månaden
- Stockholm: 34700 kronor i månaden
- Östra Mellansverige: 32 500 kronor i månaden
- Småland: 33 500 kronor i månaden
- Sydsverige: 32 700 kronor i månaden
- Västsverige: 34 000 kronor i månaden
- Norra Mellansverige: 32 500 kronor i månaden
- Mellersta Norrland: 31 600 kronor i månaden
- Övre Norrland: 32 200 kronor i månaden
Vi vill påpeka för våra läsare att lönestatistiken som presenteras här är en grundlön och med ob och tillägg kommer löner automatiskt att öka. Det är också räknat på bruttoinkomster och lönen blir sedan slutligen annorlunda efter skatt.
Jobba utomlands som brandman
Om du har en utbildning som brandman på MSB så kan du också söka dig utomlands för att arbeta. Att jobba i Norge är populärt bland oss svenskar, eftersom lönerna är höga. Det gäller även en lön som brandman i Norge där du får ungefär 50 000 kronor i grundlön som brandman. Här gäller det att komma ihåg att levnadsomkostnaderna är högre där, men på det stora hela finns det definitivt möjlighet att få mer pengar kvar i plånboken när räkningarna betalda om du jobbar där som brandman.
Utbilda dig till brandman
För att bli brandman behöver du studera på en specialistutbildning som är organiserad av MSB, Myndighet för samhällsskydd och beredskap. Det är en tvåårig utbildning där du lär dig räddningsarbete och får fördjupade kunskaper om säkerhetsskydd och hantering.
Yrket som brandman
Jobbet som brandman är så speciellt att vi vågar påstå att det inte går att förutsäga exakt hur det är förrän man egentligen provat på det själv. Om man läser i olika forum om jobbet, exempelvis på Flashback så får du ta del av både myter och sanningar om jobbet.
Att jobba som brandman innebär att du jobbar även med andra uppgifter än att släcka bränder. Det handlar också om att samordna med ambulans och polis och att kunna genomföra olika typer av räddningsaktioner, oavsett om det är i samband med brand eller inte.