Att vara en byggnadsingenjör innebär att du har ansvaret för mycket av det tekniska arbetet i samband med nybyggnad, konstruktion och anläggning. Medellönen idag är på 44 000 kronor, jämfört med 2020 när den låg på 42 500 kronor. I landstingssektorn får du bäst betalt, män tjänar i snitt 5 000 kronor mer än kvinnor per månad. Jämfört med Norge där medellönen ligger på cirka 69 600 kronor är svenskarna blygsamt betalda.
Lön efter kompetens
Ingångslönen är i snitt 28 500 kronor (ungefär 19 950 kronor efter skatt) för en byggnadsingenjör. Hur mycket har en byggnadsingenjör i lön efter det kan variera men genomsnittet under 2022 ser ut ungefär såhär.
- Nyexaminerad med mindre 3 års erfarenhet får i snitt 32 100 kronor
- 4 – 9 års erfarenhet har en snittlön på 40 500 kronor
- Över 10 års erfarenhet betalar genomsnittligen 59 700 kronor
- Efter 20 år i branschen hamnar snittlönen på hela 64 300 kronor
De bäst betalda byggnadsingenjörerna kan få över 85 500 kronor i månaden. De är dock inte särskilt många.
Utbilda dig till byggnadsingenjör
Att bli byggnadsingenjör tar flera år och grunderna finns att hämta redan på gymnasiet. Dock är det utbildningar på yrkeshögskola som så småningom ger dig yrkestiteln.
Du kommer vara en viktig del i de olika delarna i byggprocessen, allt från en idé till en slutlig rivning. Det finns också möjlighet att rikta in sig på flera olika håll och specialisera sig på ett område. Hos Nackademin yrkeshögskola kan du hitta de flesta nischer, låt oss titta på ett par.
Mark och vatten
Med den här utbildningen får du teknisk kompetens för att kunna projektera och utföra mark- och anläggningsarbeten. Allt från bostadsgårdar och skolgårdar till parkeringar och cykelbanor. Efter att du är klar med utbildningen kan du jobba som:
- Arbetsledare / biträdande arbetsledare
- Byggnadsingenjör
- Markprojektör
- Anläggningsingenjör
- Anläggningsingenjör med inriktning mark och vatten
- Entreprenadingenjör
Digitalt byggande
Eftersom byggbranschen är inne i en stor digitaliseringsprocess är efterfrågan på byggnadsingenjörer med digital kunskap stor. Du får en bred kunskap i byggteknik och specialiserade kunskaper inom digitalisering av byggbranschen, med bland annat digitala BIM verktyg. När du är klar med utbildningen kan du ta jobb som:
- Digital byggnadsprojektör
- Arbetsledare
- Byggnadsingenjör digitalt byggande
- Entreprenadingenjör
Hållbart byggande
När medvetenheten ökar kring hållbarhet, kan du utbilda dig inom hållbart byggande, där du bland annat lär dig om materialval och energieffektivisering. Du får en bred kompetens i området där hållbarhet, miljö och säkerhet ligger i fokus. Efter din utbildning är klar kan du jobba med:
- Byggnadsingenjör hållbart byggande
- Entreprenadingenjör – planering, inköp, kundkontakter och kontraktsadministration tillsammans med arbetschef och platschef nära produktionen
- Energisamordnare
- KMA-administratör – ansvara för kvalitet, miljö och arbetsmiljö
- Kalkylingenjör – beräkna anbud
- Arbetsledare, bygg och anläggning – ansvarig för daglig drift tillsammans med platschef
Utöver de här kan du även rikta in dig på ROT, som står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Här ligger fokus på äldre byggnader och byggnadsvård. Hur du kan bevara och förbättra de byggnader som redan finns. För den här nischen ligger snittlönen på ungefär 36 900 kronor.