Att arbeta som dietist är ett viktigt och ofta undervärderat jobb. Det kräver mycket tid, ansträngning och engagemang för att hjälpa människor att uppnå en hållbar livsstil. Som dietist kan du förvänta dig en generös lön, beroende på vilken typ av organisation du arbetar med och din erfarenhet.
Du kan tjäna från 200 000 till 500 000 kronor per år, med de flesta dietister som tjänar mellan 250 000-350 000 kronor per år.
Vilka arbetsuppgifter har en dietist?
En dietist är professionell inom näringslära och arbetar med att förbättra människors hälsa genom att ge råd om kost och näringslära. De kan lära dig om hur många kalorier per dag man ska äta eller hur mycket man behöver träna. De kan arbeta på sjukhus, i skolor, i offentliga organisationer eller i privata praktiker.
Dietister har ett brett utbud av arbetsuppgifter som inkluderar att utveckla och implementera matprogram, tillhandahålla individuell rådgivning om kost och näring, samt utvärdera patienters hälsotillstånd.
De kan också hjälpa till att förebygga sjukdomar genom att uppmuntra personer att äta en balanserad kost och motionera regelbundet. Dietister kan även arbeta med olika typer av specialiserade patientgrupper som diabetiker, gravida kvinnor eller personer med allergier.
Hur mycket tjänar man som dietist och hur ser lönestegringen ut?
En dietist kan tjäna mellan 25 000 och 50 000 kronor per månad beroende på erfarenhet och arbetsplats. Lönestegringen är vanligtvis baserad på antalet år som man har jobbat som dietist, samt om man har någon specialisering eller inte.
Ju mer erfarenhet en dietist har, desto högre lön kan de förvänta sig. Dietister som har specialiserat sig inom ett visst område, såsom klinisk nutrition eller matlagningsvetenskap, kan förvänta sig att tjäna ännu mer.
Det är även vanligt att man tjänar mer om man arbetar inom den privata sektorn än den offentliga det vill säga att man till exempel har ett eget företag. Det finns även möjligheter till lönestegringar genom att ta extra utbildningar eller certifikat.
Så här gör du för att bli utbildad inom näringslära
För att bli utbildad inom näringslära måste du först och främst ha en grundläggande kunskap om ämnet. Det kan innebära att du tar ett kurspaket som täcker de grundläggande principerna för näringslära, som biologi, kemi och fysiologi.
Några andra ämnen som ofta ingår i en utbildning inom näringslära är livsmedelskunskap, matlagning, ernäring och hushållning. Du bör också ta kurser som tittar på hur man tillverkar livsmedel, lagar mat och skapar menyer.
För att slutföra din utbildning måste du ta ett examensarbete som visar att du har fördjupade kunskaper om näringslära. Det finns universitetsutbildningar som är specialiserade på att utbilda dietister där du får alla nödvändiga ämnen som behövs och du slipper därför räkna ut det själv.
Hur fungerar det när man ansöker till ett universitet?
Att ansöka till ett universitet är en lång process som kräver mycket planering och förberedelse. Först måste du bestämma vilket universitet du vill söka till och vilket typ av program du är intresserad av.
Om du nu har bestämt dig för att söka programmet för näringslära måste du se vilka universitet som erbjuder detta program då det inte är säkert att alla gör det.
När du har fått fram de universiteten är det bra att läsa på om de olika städerna skolan ligger i då du troligtvis kommer behöva flytta dit dem åren du studerar om du inte väljer att plugga på distans. När du har bestämt stad och universitet är nästa steg att skaffa de nödvändiga dokumenten, som betyg, rekommendationsbrev och personliga uppgifter.
När du har samlat ihop alla dina dokument, måste du skicka in dem till universitetet tillsammans med din ansökan. Universitetet kommer sedan att granska din ansökan och bedöma om du är kvalificerad för att delta i programmet. Om du blir antagen, kommer universitetet att skicka dig ett bekräftelsebrev som bekräftar din plats på programmet.
Checklista till dig som ska börja studera på universitet
Om du ska börja studera på universitet är det viktigt att följa en checklista för att säkerställa att du har allt du behöver.
Först och främst måste du ansöka om ett studentkort, som ger dig tillgång till campus och andra studentförmåner. Du bör också se till att ha rätt utrustning, inklusive en laptop, skrivbordsutrustning och kursmaterial.
När det gäller kurser är det viktigt att ta reda på vilka kurser som erbjuds, vilka krav som ställs och hur man anmäler sig. Det är också bra att ta reda på vilket typ av stöd som finns tillgängligt för studenter, såsom mentorprogram eller akademiska tjänster. Slutligen bör du se till att ha en plan för hur du ska hantera din tid effektivt, så att du kan hinna med alla dina studier samtidigt som du njuter av livet på campus.¨
När man jobbar som dietist får man hjälpa människor att leva ett hälsosamt liv och man får träffa olika typer av personer. Låter dietist som ditt drömyrke?